26. siječnja 2018.

Ideja o ovom postu rodila se još prije gotovo 2 godine, međutim razni faktori su utjecali na to da ga svaki put odgodim.

Želim da podijelim svoja iskustva o kosi sa vama. Zašto baš o kosi? Kosa mi je bolna točka, prethodnih godina sam zaista probala sve i svašta, tako da mislim da je vrijeme da nešto o tome i napišem.

Spremite se, ovo je itekako dugačak post.

Imam srednje dugu kosu, do ramena, tanku, ali zadovoljavajuće gustine. Masnu u korijenu, suhu na krajevima. Tretiranu, godinama farbanu u plavo, sad je smeđa. Fen koristim svako pranje dok pegla i figaro zaista nisu česti pomagaći u mojoj rutini.



Da vidimo, masna kosa? Vjerujem da one koje imaju taj problem znaju koliko je to iscrpljujuće. Često pranje kose zaista zna biti naporno, a opet često pranje kose nije najbolje rješenje za masno tjeme.

Kosu sam prala gotovo svaki dan, sada to radim 2x sedmično, a kako sam uspijela je jednostavno, ali opet i ne tako jeftino rješenje ( dobro, nije baš ni preskupo :) )

Ono što svakoj kosi tj. tjemenu treba je šampon za dubinsko pranje koji koristite što rjeđe. Ja šampone za dubinsko pranje koristim jednom mjesečno. Koristite ga kao i svaki drugi šampon s tim da se potrudite da ga dobro utrljate u tjeme jer ti šamponi sadrže peeling čestice pomoću kojih i odstranjuju naslage sa tjemena.

Ja trenutno koristim Balein šampon za dubinsko pranje te sam itekako zadovoljna.



Pitate se zašto vam treba šampon za dubinsko pranje? Na tjemenu se talože razno razni proiizvodi, lakovi za kosu, pjene, silikoni iz šampona te je tjeme potrebno dobro očistiti kako bi koža tjemena disala.

Šampone za dubinsko pranje nikako ne nanosite na krajeve kose, ali svakako pojačajte njegu prilikom korištenja šampona za dubinsko pranje.

Također vam je potreban adekvatan šampon, ako vam se kosa masti u tjemenu, onda to treba biti neki blagi šampon, bez silikona, najbolje je baby, ali ja se sa baby šamponima nikako ne slažem. Rješenje sam pronašla u 2 šampona, Maxhair vegetal šampon ( RECENZIJA )za masnu kosu koji možete kupiti u apotekama te Elseve extraordinary clay šamponu kojeg ću se ovom prilikom više dotači iz razloga što sam se o njega ogriješila.




Elseve extraordinary šampon sam probala kad je tek izašao, međutim to je jedini proizvod iz extraordinary linije koji sam probala i nije imao efekta.

Nakon izvjesnog vremena odlučila sam se za masku/tretman iz extraordinary linije i šampon i rezultati su zaista odlični, ali ... Uvijek ima ovo ali!

Da bi vaša kosa zaista bila 3 dana čista (moja je mogla 2 dana biti puštena, a 2 vezana ) potrebno je da prilikom svakog pranja masku/tretman nanesete, a količina koju koristite prilikom jednog korištenja je zaista velika tako da bi vam maska po ovom principu nanošenja trajala 5 - 6 pranja, što nije isplativo obzirom da košta nešto malo više od 10 KM. Ja masku koristim na svako drugo eventualno treće pranje i efektom sam zadovoljna.

Sljedeći problem masne kose, a pri tome tanke je volumen. Za tu svrhu sam probala bezbroj proizvoda, a izvojit ću vam dva, jeftiniji i nešto malo skupljim.

Prvi proizvod koji sam aktivno koristila je Avon sprej za volumen, koji zaista kosi daje volumen, ali sa njim morate biti oprezni.  Obavezno je da ga nanosite na kosu prosušenu peškirom, nikako suhu, morate da vodite računa o razdaljini sa koje prskate kao i da to ne bude u prevelikoj količini jer onda ćete dobiti samo sljepljenu i dosta skorenu kosu.


Idući proizvod John Frieda luxurious volume šampon je definitivno nešto što vam itekako treba ukoliko želite volumen, proizvod za koji ne žalim ni jedne jedine marke ( cca 20 KM ). Dovoljno je da kosu nakon pranja ovim šamponom sušite naopačke i da imate savršen volumen. Ukoliko se fenirate rezultati su još nevjerovatniji. Dva dana puštene kose sa punim volumenom koji se osjeti i prilikom vezanja kose,tako da svaka preporuka za ovaj šampon.


Nakon šampona kao osnovnih proizvoda u rutini njege kose, naravno da dolaze balzami i maske. Ja ću prvo o maskama, a na kraju ću se osvrnuti na balzame.

Ja rotiram 3 maske i možda vam zvuči previše, ali kombinacijom te tri maske moja kosa ima potpunu njegu.

Prva i meni najvažnija je proteinska maska, Dr. Sante kremasta maska od arganovog  ulja i keratina dostupna u Frizerlandu i košta svega 6 KM. O njoj sam vam napisala poseban post tako da svakako preporučujem da ga pročitate ukoliko je vaša kosa sklona oštećenjima, krzanjima i potrebna joj je čvrstina. RECENZIJA



Zatim maska koju sam skoro otkrila, riječ je o kombinovanoj masci koju koristim onda kad ne koristim prethodno spomenutu. Cameleo volume up maska sa keratinom i makadamija uljem koju možete nabaviti u CM marketima. Česta upotreba proteinskih maski zna dovesti do toga da dlaka bude previše kruta, pa onda kosa izgleda kao metla. Ali ja ako ne koristim proteinsku masku onda mi se krajevi krzaju tako da su kombinovane maske idealne za upotrebu prilikom svakog pranja obzirom da pored što dlaku popunjavaju proteinima dodatno je hidriraju i ne može doći do krućenja dlake.



Posljednja na redu je također proteinska maska, sa tečnim keratinom Gliss hair repair maska sa tečnim keratinom i omegaplexom koju ne koristim u toku pranja već za "dubinsku hidrataciju", a evo i kako. Kokosovo ulje je itekako poznato po svojim blagodatima za kosu, tako da on uskače u ovu kombinaciju. Zagrijem 3 kašike kokosovog ulja, dvije stavljam direktno na krajeve kose, pramen po pramen kako bi svaka dlaka upila ulje, toplo ulje otvara dlaku tako da ona bolje upija proizvod za njegu. Treću kašiku toplog kokosov ulja mješam sa maskom, uzimam standardnu količinu maske i nanosim tu smjesu na krajeve kose na koje sam prethodno nanjela samo kokosovo ulje. Stavljam kapu za tuširanje na kosu, zatim nekih 10-tak minuta zagrijavam to sve  i zamotam kosu peškirom i ostavim da tako stoji što je duže moguće. Znam da je većina nas u žurbi, ali ovo nije tretman koji vam je potreban baš svako pranje, dovoljno je barem jednom do dva puta mjesečno tako da vjerujem da možete odvojiti dva puta mjesečno po 2 sata za svoju kosu.




Sad prelazimo na leave in proizvode kojih definitivno imam najviše. Prvi proizvod koji nisam dovoljno puta spomenula je Cameleo serum za obojenu kosu, koji nanosim nakon svakog pranja. Cameleo serum ima u svom sastavu silikona, ali svakako je više zastupljeno ulje marakuje što se i osjeti po teksturi proizvoda. Cameleo serum nanosim nakon što kosu osušim potpuno kako bi zaštitila krajeve kose od spoljnih uticaja. Znam da ste mnogo puta negdje pročitali da silikoni nisu dobri i složila bih se ukoliko ste osjetljivi na iste i tu mislim na tjeme, jer silikoni na krajevima kose itekako pomažu da se dlaka zaštiti.


Sljedeći proizvod koji koristim redovno je Avonova dvofazna prskalica koja u svoj sastavu sadrži 5 različitih ulja, koju nanosim na krajeve kose svaki put kad kosu svežem. Odlično mi hrani krajeve, ali mi i masti kosu ukoliko nanosim na tek opranu kosu tako da ako vam je kosa prirodno suha od tjemena do krajeva onda ovu prskalicu morate imati jer je izuzetno hranjiva. Jedini put kada je koristim na cijelu kosu jeste kada koristim figaro i uvijam kosu, onda samo malo više odaljim pa špricam po kosi kako se nebi proizvod koncentrisao samo na jedno mjesto. Ja je uvijek imam u zalihama i definitivno već par godina uopće ne funkcionišem bez nje, a detaljnije o njoj pročitajte u recenziji koju sam za nju zasebno napisala. RECENZIJA


Imam još jedan leav in proizvod, a riječ je o čuvenom Avon zelenom serumu koji je namijenjen za sjaj kose i da je zaglasi. Ovaj serum koristim samo onda kada kosu peglam što je jako rijetko, ali mi prija kosi nakon pegle, nahrani je tako da je oštećenje nakon peglanja minimalno.



Sad pišemo o balzamima. O njima imam najmanje da napišem jer ih jako rijetko koristim, samo onda kada sam u velikoj žurbi pa da ne bude da nisam ništa stavila na kosu i onda kada nanosim tretman sa maskom i kokosovim uljem, kako ne bi ponovno nakon što to isperem stavljala masku. Balzami su dosta lakši od maski i poprilično manje moći da nešto postignu, ali su za prvu ruku svakako dobri. Moje preporuke idu za tri balzama, Avon BB balzam ( RECENZIJA ) ,zatim Elseve total repair extreme reconstructing balzam i Cemeleo volume up keratin balzam za tanku i slabu kosu.


Također nešto što je masnoj kosi potrebno su sšamponi za suho pranje, probala sam sve moguće, Batiste mi se ne sviđa, najbolja opcija je Girlz only za brinete koji je nešto jači i Syoss zeleni koji je malo blaži i super daje volumen. Koliko god su nam suhi šamponi od pomoći ne treba im pribjegavati često jer prečesto korištenje isušuje dodatno tjeme te isušeno tjeme sebum luči nešto jače nego inače.


Sad dolazim do najvažnijeg dijela ovog posta. Nakon raznih pokušaja da kosu pustim, pa odustajanja jer nemam strpljenja, odlučila sam ovako javno da obećam da ću pustiti kosu. Kako bih u tome uspjela izazivam svoju dragu Dadu sa bloga Chromia's beauty blog da me podrži u ovom izazovu, da zajedno sa mnom u narednih nekoliko mjeseci pušta svoju kosu te da vas update-ujemo o našem napretku. Svakako bi bilo dobro da i Dada podijeli svoja iskustva sa nama u vidu posta jer nas dvije imamo potpuno drugačije tipove kose. Ako ima neka od vas da se želi pridružiti izazovu, neka se javi.

Moja kosa trenutno izgleda ovako

I na njoj u trenutku slikanja izuzev šampona nemam niti jedan drugi proizvod čisto kako bi vam što realnije prikazala svoju kosu.

Iduće druženje na ovu temu zakazujem za točno mjesec dana na istom mjestu.


Do idućeg čitanja :*




1 komentari:

Ja sam probala sve i svašta. Od jeftinog do skupog. Ni jedan brend mi nije uradio posao kao Syoss a da je na jeftinijoj liniji...btw super blog, čitamo se još!!

REPLY

Absolute beauty by Olja . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates